Izložbe modnog dizajna

Tekstil se sve češće koristi i kao medij za izražavanje kreativnosti. Važnu ulogu u tom dijelu ima grafička industrija. Kako izgleda suradnja modne i grafičke industrije bit će prikazano kroz dvije atraktivne izložbe koje nam donose Kornit Digital i Epson.

SYNESTHESIA: The Art of Perception
Autorica: Tena Omerović
„SYNESTHESIA: The Art of Perception“prikaz je modne kolekcije inspirirane sinestezijom, kognitivnim neurološkim fenomenom limbičkog sustava. Prilikom ove neobične pojave dolazi do sinergije osjetila koja stvara jedinstveno doživljajno iskustvo. Pri izradi dizajna primijenjen je audio-vizualni tip sinestezije, prilikom kojeg osjetilom sluha dolazi do vizualnog podražaja. Slušajući razne žanrove glazbe poput metala, klasične, pop, eksperimentalne glazbe i ostalih, stvarani su tekstilni uzorci koji su potom digitalno, na stroju Kornit Digital, otisnuti na tkaninu. Tkanina s uzorkom korištena je kao medij za prikaz sinestezije u tekstilnom obliku.

EPSON & Boško Jakovljević
Autor: Boško Jakovljević, Martini Vesto by Boško
Suradnja između modnog dizajnera Boška Jakovljević, ispred brenda Martini Vesto by Boško i tvrtke Epson, na kreativan i inspirativan način prikazuje kako danas više nema ograničenjau izradi materijala – što je dizajner osmislio to je apsolutno izvodljivo. Suradnja se gradi na velikom potencijalu tvrtke Epson i podršci modnoj industriji. Cilj je proizvodnja visokokvalitetnih odjevnih predmeta po mjeri s malim utjecajem na okoliš. Izlaganjem na Beograd Fashion Week-u pokazano je kako prelazak na digitalni tisak tekstila korištenjem ekološki prihvatljivijih pigmentnih boja nudi modnoj industriji održiviji način proizvodnje.