Kako će AI promijeniti modni dizajn?

Razgovorne tehnologije umjetne inteligencije kao što je Chat GPT tema su brojnih razgovora u posljednje vrijeme, uključujući i one u kojima smo svi pitali bota hoće li ili ne preuzeti naše poslove.
U svijetu mode vidjeli smo kako vizualni AI alati stvaraju prekrasne dizajne. Neovisni umjetnici prikazali su, primjerice svoju AI generiranu verziju renesansnom nadahnute Nike streetwear odjeće. Dakle, jedna stvar je vrlo jasna: AI je konačno, stvarno ovdje.
No, kao što to često biva, skloni smo biti uhvaćeni u svu gungulu usmjerenu na dizajn, gubeći pojam o drugim, značajnijim implikacijama ove revolucionarne tehnologije. Kako bi nam svima pomogli da dobijemo prijeko potreban fokus, evo šest utjecaja umjetne inteligencije na maloprodajni i modni svijet.

Prilagodba (customization) ide prema naprijed: kupci već neko vrijeme žele dizajnirati vlastitu odjeću, a za to postoje izvrsne platforme i usluge. No, ono što je mnoge spriječilo da se prihvate ovog zadatka bilo je jednostavno shvaćanje da nisu svi dizajneri. Svi imamo ideje i zamisli, ali mnogi od nas trebaju način kako ih pretvoriti u ilustrirane dizajne koje je moguće proizvesti. Rjšenje je tu. Pisanje detaljnih uputa za AI rezultirat će brojnim opcijama dizajna koje možete izabrati, čineći put od misli do proizvoda bržim i jednostavnijim nego ikada. Sada su svi modni dizajneri.

Male modne tvrtke će procvjetati: kada dizajneri amateri shvate da njihove misli pretvorene u proizvode izazivaju interes, mogli bi razmisliti o pretvaranju ovog zabavnog hobija u pravi posao. U tu svrhu trebat će im pravu mrežu dobavljača koji im mogu pomoći u širenju njihove poslovne vizije.

Stvari se kreću sve brže: ako ste dosad mislili da se tržište kreće ludom brzinom, pripremite se za eru umjetne inteligencije. Kolekcije će se generirati gotovo na dodir, a kupci će ih sljedeći dan očekivati na svojim vratima. Razvoj učinkovitih proizvodnih linija na zahtjev već je neophodan za tvrtke, a ovaj napredak čini ih neospornim. Poduzeća će iskoristiti rješenja koja mogu jamčiti brzinu bez ugrožavanja kvalitete.

Digitalno je jedini način: neke tvrtke raspravljaju oko sitotiska i naprednih tehnoloških mogućnosti. Kada svijet napravi još jedan korak prema poboljšanoj digitalizaciji, odgovor je jasan. Kupci, prodavači i investitori svi će tražiti najnaprednije digitalno rješenje, a tvrtke koje tek trebaju napraviti taj prijelaz naći će se izvan igre. Tvrtke će također sve više koristiti digitalna rješenja za poboljšanje svoje produktivnosti i isplativosti.

Kreativnost će cvjetati: Bilo dobro ili loše, dizajneri amateri nikada nisu čuli za neka ograničenja koja su profesionalci u tom području desetljećima prihvaćali kao aksiome. Spremaju se tražiti stvari koje smatramo nemogućima, čineći ih više nego mogućima kao rezultat. Kreativne sposobnosti morat će postati fleksibilnije i revolucionarnije, čineći stvari poput 3D ukrasa apsolutno obaveznim. Isto vrijedi i za ispis na više tkanina, korištenjem bilo koje zamislive boje.

Svi možemo sanjati veće snove: kada se kreativnost poveća, svima se daje prilika za dizajn, a učinkovite autonomne operacije čine da se sve to ostvari - nebo je doista granica. Umjesto da se bojimo umjetne inteligencije, trebali bismo biti uzbuđeni vidjeti što nam sprema i kako je možemo iskoristiti da život učini lakšim i kreativnijim.